Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γκότζι (goji berry)

Το όνομα του ιδιαίτερου αυτού καρπού το διαβάζουμε συχνά σε έντυπα που έχουν να κάνουν με τη διατροφή τελευταία. Η καταγωγή του φυτού είναι από την Κίνα, το Θιβέτ και τα Ιμαλάια. Μάλιστα, οι υψηλότερης διατροφικής αξίας ποικιλίες φυτρώνουν πάνω από κάποιο συγκεκριμένο υψόμετρο στα όρη των Ιμαλαΐων. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες σε σχέση με την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών. Στον καιρό μας και μετά την ευρύτατη εξάπλωση των καρπών αυτών, τα γκότζι μπέρις, κατά πλειοψηφία, είναι καλλιεργούμενα σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Ήδη στα πέριξ της Κοζάνης, στην Κρήτη και το Πήλιο έχουν ξεκινήσει οργανωμένες προσπάθειες καλλιέργειας. Πρόκειται για το πρώτο άγριο φρούτο σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών και συμβάλει αποτελεσματικά στη μακροζωία και τη διατήρηση της καλής υγείας. Ανήκει στα λεγόμενα "super foods", τις τροφές που περιέχουν πλήθος βιταμινών και άλλων ωφέλιμων για το σώμα μας ουσιών. Άλλωστε, είναι γνωστή η ιστορία του ανθρώπου που κατέχει το ρεκόρ μακροζωίας, ο οποίος ζούσε στην Κίνα σε μια περιοχή που καλλιεργούν γκότζι και έτρωγε από αυτά καθημερινά. Πέθανε σε ηλικία 252 ετών το 1930. 

Τα γκότζι μπορούμε να τα βρούμε σε ξηρά μορφή και μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα. Οι Κινέζοι κάνουν σούπες και παρασκευάζουν κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό.

Τα γκότζι θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά, αμινοξέα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. 

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιούν τα φύλλα σε συνδυασμό με το φλοιό της ρίζας για να παρασκευάσουν ένα τσάι. Το γκότζι μπορεί να καταναλωθεί σε καθημερινή βάση, για να προσφέρει γενική ευεξία. Ενδεικτικά αναφέρω πως έχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια (ανά μονάδα βάρους), περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και βιταμίνη E, η οποία σπανίζει στα φρούτα.

Που φύεται: Κυρίως στην Κίνα αλλά πλέον καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Πότε μαζεύεται: Ως επί το πλοίστον, άνοιξη και καλοκαίρι.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Οι καρποί, οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα.
Περιέχει: βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, Β1, Β2 και Ε, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, φυτοστερόλες, ω-6, λινολεϊκό οξύ κλπ.
Βοτανοθεραπείες: αντιοξειδωτικό, αντιγηραντικό, αντιφλεγμονώδες, διεγερτικό, αγχολυτικό, αντιμικροβιακό κ.α.
Χρήσεις:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

Τσουκνίδα 1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδα μέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα. 2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός. 3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής , κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz " Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής " μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας. 4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομ

Χιονίστρες

Οι χιονίστρες  μας ταλαιπωρούν τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση στο πολύ κρύο ή σε περιβάλλον με πολλή υγρασία. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά από την έκθεση σε αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορούμε να πούμε πως καθορίζεται από τη διάρκεια της έκθεσης στις παραπάνω συνθήκες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, μη φαρμακευτικοί, για να αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά τις χιονίστρες: 1) Ανακατεύουμε αμυγδαλέλαιο σε ίσες ποσότητες με ασβεστόνερο και κάνουμε επάλειψη τακτικά στις φλεγμονές που δημιουργούν οι χιονίστρες. Διάβασε για την παρασκευή του αμυγδαλέλαιου . 2) Βάζουμε 2 κουταλάκια του γλυκού γαϊδουράγκαθο σε βραστό νερό για 10 λεπτά και κάνουμε τακτική επάλειψη. Κουκιά 3) Βράζουμε τα κουκιά που έχουμε για φαγητό και κρατάμε το πρώτο νερό βρασμού τους. Πλένουμε μέσα τα μέλη που πάσχουν από χιονίστρες αρκετές φορές. 4) Στίβουμε λεμόνια και κρατάμε

Μαστίτιδα

Οι περισσότεροι κλασσικοί γιατροί δίνουν αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της μαστίτιδας στις γυναίκες που θηλάζουν. Κανείς όμως δε μπορεί να είναι βέβαιος για τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών στο ίδιο το γάλα και κατ' επέκταση στο μωρό που το λαμβάνει! Υπάρχουν κι άλλες λύσεις και μάλιστα αποτελεσματικότατες. 1) Σκόρδο με καρότο και εχινάκεια . Η πιο διαδεδομένη και άμεσα αποτελεσματική λύση. Τρεις σκελίδες σκόρδου αλεσμένες στο μπλέντερ με 1 σταγόνα εχινάκεια (βάμμα) και περί τα 150ml χυμό καρότου. Αραιώνετε με νερό για να χτυπηθούν τα υλικά. Πίνετε ένα χυμό τη μέρα. Θα σας βοηθήσει και στην παραγωγή γάλακτος. Ειδικά αν τον πίνετε πριν το θηλασμό, το σκόρδο προκαλεί το βρέφος να τραβήξει περισσότερο γάλα από τη θηλή. Η λύση αυτή έχει αποδειχθεί ότι δεν καταπραΰνει απλά τα συμπτώματα αλλά σταματά τη μαστίτιδα. Σε κάποιες περιπτώσεις η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προκαλέσει κολικούς στο μωρό την περίοδο του θηλασμού, γι'αυτό χρειάζεται να παρατηρούμε τα συμπτώματα. Μα