Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Θυμάρι

Θυμάρι
Το θυμάρι είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις πάμπολλες φαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι συνήθιζαν να κάνουν μπάνιο μέσα σε νερό με θυμάρι για να αποκτήσουν ενέργεια και σφρίγος. Οι αρχαίοι Έλληνες, προσανατολίζονταν περισσότερο στις θεραπευτικές του ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν σαν απολυμαντικό, σε αντίθεση με τους αρχαίους Αιγύπτιους που εκμεταλλεύονταν περισσότερο τις αρωματικές του ιδιότητες. Για να τονώσουν την ενέργεια και τη δύναμη των ιπποτων το Μεσαίωνα, οι γυναίκες κεντούσαν κλωνάρια θυμαριού στα ρούχα τους.

Η χρήση του θυμαριού εστιάζεται κυρίως στην καταπολέμηση των στομαχόπονων, της γρίπης αλλά και του βήχα. Το θυμάρι έχει αντιμικροβιακή και βακτηριοκτόνα δράση γι'αυτό και τα παλαιότερα γιατροσόφια σύστηναν σούπες με μοσχάρι και άλλα δυναμωτικά συστατικά αλλά και θυμάρι.

Στη σημερινή εποχή, χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική, καθώς στη χώρας μας φυτρώνει σχεδόν παντού, ανεξαρτήτως υψομέτρου. 


Που φύεται: Σε όλες τις περιοχές που είναι ξερές και χωρίς ιδιαίτερη βλάστηση.
Πότε μαζεύεται: Κυρίως Μάιο με Οκτώβριο.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Το άνθος των κλαδιών.
Περιέχει: Πικρές ουσίες, αντιβιοτικά, ταννίνη, φαινόλες κλπ.
Βοτανοθεραπείες: αντιβηχικό, παρασιτοκτόνο, μικροβιοκτόνο, χωνευτικό, αντικαταθλιπτικό, αντινευρωτικό, αγχολυτικό, εμμηναγωγικό, αντισηπτικό, αντιγριπικό, αντιαναιμικό κλπ.
Χρήσεις:
  • Ρευματισμοί
  • Αναιμία
  • Βήχας
  • Γρίπη
  • Παράσιτα στα έντερα / στομάχι
  • Αμυγδαλίτιδα
  • Στοματίτιδα
  • Πονόλαιμος
  • Συνάχι
  • Αρθρίτιδα
  • Άγχος
  • Δυσπεψία

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου